فیلم سینمایی قسم
خلاصهای از داستان فیلم: ” خلاصهای از داستان این فیلم:
به جان نياز قصاص بخوای بچه رو میگيرم طلاقت میدم. جون يه دونه دخترمونو قسم خوردم كه بدونی اينكارو میكنم…
کارگردان: محسن تنابنده
تهیه کننده: الهام غفوری و جلیل شعبانی
نویسنده: محسن تنابنده
بازیگران: مهناز افشار، سعید آقاخانی، حسن پورشیرازی، مهران احمدی، گیتی معینی و …
مدت زمان: 85 دقیقه
امتیاز: 6.7/10 (IMDb)
ژانر: درام
تاریخ اکران: بهمن ماه 1397 (جشنوارهی فجر)، 9 مرداد 1398 (اکران عمومی)
موسسه توزیع کننده: فیلمیران
فروش گیشه: بیش از یک و نیم میلیارد تومان
جوایز قسم
سی و هفتمین دوره جشنواره فیلم فجر:
نامزد سیمرغ بلورین بهترین فیلمنامه، بهترین بازیگر نقش اول زن، بهترین بازیگر نقش مکمل مرد، بهترین تدوین، بهترین صدابرداری و بهترین جلوههای ویژه میدانی.
نقد فیلم قسم
منتقد مشهور هالیوود ریپورتر: دبورا یانگ (به انگلیسی Deborah Young)
قسم، داستان زنی است که سعی دارد با متقاعد ساختن افراد داخل اتوبوس، علیه قاتل فرضی خواهرش، در فیلمِ دارم محسن تنابنده شهادت بدهند!
قسم، بینندگان خود را در درام یک سیستم قضایی فئودالی غوطه ور می کند!
یکی از داستانهای کنجکاوی که ناگهان در نقطه تاریکی از جامعه ایران روشن می شود، فیلم قسم محسن تنابنده است که برای اولین بار در جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمد. این فیلم، بینندگان خود را در درام یک سیستم قضایی فئودالی غوطه ور می سازد. هر چند که داستان از یک موضع اخلاقی قطعی برخوردار نیست، اما از درام کافی برخوردار بوده و کارارکترهای آن، شایسته دریافت جایزه در جشنواره فیلم فجر هستند.
تنابنده، بازیگر مطرح ایران
فیلم سینمایی قسم، دومین فیلم محسن تنابنده در مقام کارگردانی است. تنابنده پیش از نیز، فیلم سینمایی کمدی گینس را در سال 2015 میلادی کارگردانی کرده بود. محسن تنابنده بیشتر در حرفه بازیگری خود شناخته شده است و او یکی از بازیگران مطرح سینمای ایران به شمار می آید. قسم فیلمی متفاوت از گینس در سال 2015 میلادی است. در فیلم قسم، شاهد بی باکی و جسارت راضیه با بازی مهناز افشار هستیم و در این فیلم، برای تسکین درد از طنز استفاده نشده است.
تلاشهای بی وقفه راضیه!
تقریبا داستان تمام فیلم در اتوبوس جریان دارد. راضیه از مسافران اتوبوس که از اقوام نزدیکش هستند (عمه، عمو، پسرعموها، خواهرزادهها و برادرزادهها) می خواهد تا در دادگاه شهادت دهند که شوهر خواهرش به علت حسادت، خواهرش را به قتل رسانده است. این گونه که به نظر می رسد، پرونده هنوز جریان دارد و اگر راضیه تا فردا ساعت 9 صبح، شاهدش را به دادگاه نبرد، قاتل خواهرش آزاد خواهد شد. او تمام خانوادهاش را در اتوبوس زندانی کرده و آنها را تهدید می کند که علیه قاتل خواهرش شهادت دهند! او از هیچ کاری دریغ نمی کند تا بتواند آنها را راضی کند.
قوانین ایران!
همچنین، زنان نمی توانند در دادگاه شهادت دهند مگر این که خویشاوند نزدیک قربانی باشند، اما برخی از مردها این توانایی را دارند که دو بار در دادگاه شهادت دهند!! بیشتر شهروندان ایرانی از این قوانین آگاهی دارند اما برای غیرایرانیها، باید توضیحاتی در این زمینه ارائه شود و شفافیت سازی به عمل بیاید. علاوه بر این، بین اعضای خانواده راضیه، نگرانیهای بی موردی وجود دارد که اصلا به اصل قضیه (ماجرای اصلی) ارتباطی ندارد!
راضیه عقب نمی شیند!
راننده اتوبوس با بازی حسن پورشیرازی، فردی باهوش است. از طرفی، شوهر راضیه، خسرو با بازی سعید آقاخانی که با کار همسرش مخالف است، با ماشین دیگری، اتوبوس مورد نظر را تعقیب می کند و راضیه حین متوجه شدن بر سرش داد و هوار راه می اندازد.

داستان فیلم، بدون هیچ بازده چشمگیری تمایل دارد بیش از حد پیچیده و عاطفی شود! نقطه عطف فیلم آن جایی است که پلیس درمورد جنایت اتفاق افتاده تجدید نظر می کند و همه افراد دچار شوک و حیرت می شوند!
نقش اصلی فیلم یعنی مهناز فشار، نقش یک کاراکتری را بازی می کند که به طور جدی می خواهد انتقام بگیرد و این کار را وظیفه شرعی خود می داند. اما انگیزه او باعث می شود که افراد کمی با او همدلی کرده و او را باور کنند. فیلم از نظر بصری، تک و اغلب فاقد هیجان است. چشم انداز اتوبوس درنهایت از جاده پر پیچ و خم کوهستانی به منظره بیابانی تبدیل می شود، اما در آخر هیچ منظرهای از مقصد نهایی آنها، یعنی شهر زیارتی مشهد وجود ندارد.
منبع: The Hollywood Reporter