امروزه پس از موبایل، یکی از وسایل پراستفاده و ارزشمند برای افرادی که قصد استفاده از فضای دیجیتال را دارند، لپتاپ می باشد. می توان گفت نسل کامپیوتر های خانگی (PC) پایان یافته و افراد جهت رفع نیاز های خود از لپتاپ (LAPTOP) استفاده می کنند. لپتاپ ها به دلیل سهولت جا به جایی و امکان استفاده در مکان های مختلف، علاقه مندان زیادی را به خود جذب کرده اند. اما خرید لپتاپ یکی از کارهای سخت (حرفه ای) به شمار می آید که ذهن افراد را به خود در گیر می کند. اگر در چند وقت اخیر شما یا یکی از نزدیکانتان نیازمند خرید لپتاپ بوده باشد، متوجه پیچیدگی های خرید این وسیله شده اید! ما در این مطلب قصد داریم 8 نکته خرید لپتاپ با قیمت 10 الی 25 میلیون تومان را به زبانی ساده بیان کنیم.
چه لپتاپی بخرم؟ از چه برندی بخرم؟ کدام لپتاپ نیازهای من را برطرف می کند؟ آیا لپتاپ ارزان تری نیاز های من را برطرف نمی کند؟ این مشخصات لپتاپ برای کارهای من کند نیست؟ این لپتاپ هنگ نمی کند؟ این لپتاپ بازی فلان را اجرا می کند؟ و صد ها سوال دیگر که نشان دهنده سختی خرید لپتاپ است.
ما در این مطلب قصد داریم به شما به زبان ساده و بدون نیاز به دانسته های قبلی بگوییم چگونه لپتاپ های مختلف را بررسی نموده و لپتاپ مورد نیاز خود را از میان آنها انتخاب کنید. پس با ما همراه باشید.
پیش از شروع این متن، اگر علاقه مندید برندهای برتر لپتاپ را بشناسید، مطلب پیشین ما را مطالعه کنید:
گزارش سال ۲۰۱۹
بهترین برند لپتاپ سال ۲۰۱۹ از نگاه سایت معتبر Laptop Mag
گزارش سال ۲۰۱۸
بدترین و بهترین برندهای لپ تاپ در سال ۲۰۱۸
چه لپتاپی مناسب من است؟
اگر به یک فروشگاه اینترنتی سر بزنید و مشخصات یک لپتاپ را با دقت ببینید، موارد زیر را مشاهده می نمایید:
- مشخصات فیزیکی
- پردازنده مرکزی
- حافظه RAM
- حافظه داخلی
- پردازنده گرافیکی
- صفحه نمایش
- امکانات
- سایر مشخصات
ما در این مطلب تمام سعی خود را می نماییم تا با زبانی ساده و گویا، سوالات مطرح شده در قسمت قبل را برای شما برطرف کنیم. برای انجام این کار، هر یک از قسمت های بالا را به صورت مختصر شرح می دهیم:
۱) مشخصات فیزیکی لپتاپ

در این قسمت ابعاد و وزن لپتاپ نوشته می شود.
اگر لپتاپ خود را زیاد جا به جا می کنید یا از لپتاپ های سنگین بیزارید، پیشنهاد ما انتخاب لپتاپی با وزن کم (کمتر از 2kg) می باشد.
2) پردازنده مرکزی لپتاپ (CPU)

این قسمت یکی از مهم ترین قسمت های هر لپتاپ می باشد. دو شرکت معروف در تولید پردازنده مرکزی مشغول فعالیت هستند. برند های Intel و AMD معتبر ترین شرکت های تولید کننده پردازنده مرکزی (CPU) هستند که در اکثر لپتاپ های معتبر از آن ها استفاده می شود.
پیشنهاد ما انتخاب لپتاپ از میان لپتاپ هایی با برند پردازنده مرکزی Intel می باشد. این بدان معنا نیست که پردازنده های AMD عملکرد مناسبی ندارند، اما به دلیل اینکه پردارنده های Intel با دسته بندی های مشخص انتخاب را برای مخاطبان راحت تر نموده اند، امتیاز بیشتری از ما دریافت می کنند.
پردازنده های اینتل به صورت خلاصه به سه دسته Core i3 ، Core i5 ، Core i7 تقسیم می شوند. عدد نوشته شده در هر کدام بیان کننده تعداد هسته های پردازنده می باشد. یعنی پردازنده Core i5 دارای 5 هسته می باشد. پردازنده های اینتل دسته های دیگری از نوع Celeron و Pentium دارند که استفاده از آنها توصیه نمی شود.
اگر از لپتاپ خود فقط برای فیلم دیدن، انجام پروژه توسط برنامه های Word یا Excel ، تولید محتوا یا موارد اینچنینی استفاده می نمایید، پیشنهاد ما خرید لپتاپ با پردازنده Core i3 می باشد.
چنان چه از لپتاپ بیش از موارد گفته شده کار می کشید، برنامه های سنگین تری مانند برنامه های تدوین، میکس صدا، رندر های گرافیکی و … استفاده می کنید، یا علاقه مند به بازی های کامپیوتری هستید، مطمئنن می بایست از لپتاپ هایی با پردازنده Core i5 یا Core i7 استفاده کنید. برای اجرای بازی های جدید، لپتاپ شما نیازمند پردازنده Core i7 می باشد.
اگر بخواهیم کمی بیشتر درباره پردازنده های مرکزی صحبت کنیم:
حافظه Cache در CPU
حافظه cache (بخوانید حافظه کش) یکی از جزئیاتی است که توجه به آن می تواند در آینده تاثیر گذار باشد. از تعریف آن میگذریم. توجه به این نکته کافیست که اگر از لپتاپ خود برای امور سبک استفاده می کنید، حافظه cache با ظرفیت 2 مگابایت هم کافیست. اما اگر می خواهید در آینده مشکل پردازنده نداشته باشید، حداقل میزان این حافظه را ۴ مگابایت در نظر بگیرید. هرچقدر این عدد بالاتر باشد، عملکرد CPU بهتر بوده و سرعت لپتاپ بالاتر خواهد رفت. اگر این عدد 6 یا 8 مگابایت باشد، خیالتان از بابت برنامه های سنگین یا بازی های جدید راحت خواهد بود.
نسل CPU
نسل CPU یا پردازنده مرکزی یکی از نکات مهم و کمتر پرداخته شده در بررسی خرید لپتاپ می باشد. از آنجا تغییر نسل CPU تاثیر شگرفی در قیمت لپتاپ دارد، می توان گفت چنان چه به دنبال لپتاپ های استوک یا دسته دوم هستید می توانید با انتخاب لپتاپ هایی که میان نسل 4 الی 6 هستند، با قیمت مناسب از بهره وری لپتاپ لذت ببرید. بالاترین نسل پردازنده ها در زمان نگارش این مطلب (بهمن 99) در پردازنده های اینتل نسل 10 می باشد. لذا چنان چه کارایی لپتاپ برای شما اهمیت بالایی دارد پردازنده هایی را انتخاب نمایید که نسل 7 به بالا می باشند.
3) حافظه RAM لپتاپ

حافظه RAM (حافظه رم) یکی از مهم ترین قسمت ها به منظور کند نبودن و هنگ نکردن لپتاپ به حساب می آید. خیلی خلاصه و ساده اینکه تمام دستورات و فعالیت های موقت (در حال انجام) از طریق این بخش انجام شده و به همین دلیل نیازمند حداقل هایی می باشد.
پیشنهاد ما این است که در هنگام انتخاب لپتاپ، حداقل حافظه RAM را 4 گیگابایت در نظر گرفته و چنان چه استفاده های بیشتری از لپتاپ می کنید، میزان آن را 8 یا 16 گیگابایت در نظر بگیرید.
به عنوان نکته، اگر بخواهیم کمی بیشتر درباره حافظه RAM صحبت کنیم:
حافظه رم نسبت های سال تولید و تکنولوژی استفاده شده در ساخت آن، از نوع DDR1, DDR2, DDR3, DDR4, DDR5 و … می باشد. هرچه این عدد بزرگتر باشد، نشان دهنده سرعت بیشتر و تکنولوژی بالاتر آن است. یعنی در مقایسه عملکرد یک حافظه RAM با ظرفیت 4 گیگابایت، حافظه رم ازنوع DDR4 عملکرد بهتری نسبت به حافظه رم از نوع DDR3 دارد.
پیشنهاد ما برای افرادی که کارهای سبک انجام می دهند، استفاده از حافظه RAM از نوع DDR3 بوده و چنان چه استفاده های بیشتری دارند، از مدل های بالاتر استفاده کنند.
باس RAM
به دسته ای از باند های ارتباطی می گویند که وظیفه بردن اطلاعات و آدرس اطلاعات را به RAM memory بر عهده دارند. هرچه این باندهای ارتباطی بیشتر باشد سرعت ارائه یا همان Rendering بالاتر می رود. پیشنهاد ما برای افرادی که کار سنگین و نیمه سنگین با لپتاپ انجام می دهند استفاده از RAM هایی است که باس آنها برابر 2400MHz یا بالاتر باشد.
4) حافظه داخلی لپتاپ (Hard disk)

حافظه داخلی شما همان میزان حجمی است که می توانید اطلاعات خود را ذخیره کنید. این عدد در لپتاپ ها به صورت معمول عددی بین ۵۰۰ گیگابایت الی ۱ ترابایت می باشد که عدد منطقی به حساب می آید.
به عنوان نکته، اگر بخواهیم کمی بیشتر درباره حافظه داخلی صحبت کنیم:
حافظه SSD
حافظه های قدیمی از نوع هارد دیسک هستند که سرعت جا به جایی اطلاعات در آنها به نسبت حافظه های جدید پایین است. به زبان ساده یعنی هارد دیسک ها می توانند یکی از عوامل پایین بودن سرعت سیستم شما باشند. اگر سرعت لپتاپ برای شما اهمیت بالایی دارد، می توانید با توجه به نوع لپتاپ خود، یک هارد SSD با ظرفیت 120 یا 240 گیگابایت اضافه کرده و سیستم عامل ویندوز خود را بر روی این حافظه نصب کنید. با انجام این کار، سرعت ویندوز و لپتاپ شما به طرز ویژه ای افزایش خواهد یافت.
۵) پردازنده گرافیکی لپتاپ

پردازنده های گرافیکی یا همان کارت گرافیک لپتاپ به دو قسمت تقسیم می شوند. لپتاپ هایی که دارای کارت گرافیک اختصاصی (مجزا) هستند یا لپتاپ هایی که فاقد این نوع کارت گرافیک (از نوع on board) هستند. اگر با لپتاپ کار سبک انجام می دهید، نیازی به هزینه های اضافی جهت خرید لپتاپ با کارت گرافیک مجزا نیست و می توانید با کارت های گرافیک on board مانند HD Graphics 5500 نهایت استفاده را از لپتاپ ببرید. اما چنان چه فعالیت های گرافیکی سنگین با لپتاپ انجام می دهید، نیازمند کارت گرافیک مجزا مانند NVIDIA GeForce MX230 هستید.
پس در هنگام خرید حتما توجه نمایید که لپتاپ شما با توجه به نیاز شما دارای پردازنده گرافیکی مجزا (اختصاصی) می باشد یا پردازنده گرافیکی on board بر روی لپتاپ نصب شده است.
۶) صفحه نمایش لپتاپ

عدم انتخاب صفحه نمایش مناسب می تواند لذت استفاده از لپتاپ را برای شما کاهش دهد. پس به نکات زیر توجه کنید:
- اندازه صفحه نمایش به طور معمول بین ۱۴ الی ۱۵.۶ اینچ انتخاب می باشد. چنان چه علاقه مند به لپتاپ های کوچک تر هستید، به دلیل اندازه کوچک تر لپتاپ، معمولا مشخصات لپتاپ پایین تر بوده و نمی توان جهت اجرای برنامه های سنگین از آن استفاده نمود.
- یکی از قسمت هایی که انتخاب ان باعث افزایش یا کاهش قیمت لپتاپ می شود، دقت صفحه نمایش است. اگر دقت صفحه نمایش برای شما اهمیت چندانی ندارد، حداقل دقت را به صورت HD|1366×768 در نظر بگیرید. پیشنهاد ما به شما (در صورتی که تمایل به صفحه نمایش باکیفیت دارید) انتخاب FullHD|1920 x1080 است.
به عنوان نکته، اگر بخواهیم کمی بیشتر درباره صفحه نمایش صحبت کنیم:
پیشنهاد ما به شما خرید لپتاپ با صفحه نمایشی است که مات بوده و صفحه لمسی نداشته باشد.
۷ و ۸) امکانات – سایر مشخصات لپتاپ
این دو قسمت شامل مواردی هستند که مهم ترین آنها به شرح زیر است:
- وجود پورت HDMI یکی از ملزومات هر لپتاپ جهت اتصال به تلویزیون یا صفحات نمایش دیگر است. پس به هنگام خرید حواستان را جمع کنید.
- چنان چه از مانیتورهای قدیمی استفاده می کنید یا لپتاپ شما قرار است به ویدئو پروژکتور وصل شود، وجود پورت VGA الزامیست. چنان چه لپتاپ دلخواه شما این امکان را نداشته باشد، می توانید از طریق یک تبدیل، کابل VGA را از طریق پورت HDMI با لپتاپ وصل کنید.
- وجود پورت USB 3.0 در لپتاپ الزامیست. هرچه این عدد بزرگ تر باشد، جا به جایی اطلاعات در هارد اکسترنال یا فلش سریع تر صورت می پذیرد. حتی اگر یک پورت لپتاپ از این نوع باشد کافیست.
- اگر از وبکم زیاد استفاده می نمایید، حداقل کیفیت این دوربین را HD انتخاب کنید.
- به میزان شارژدهی لپتاپ توجه کنید. باتری های جدید که اکثرا از نوع لیتیوم یون یا لیتیوم پلیمر می باشند، دو الی سه سلولی بوده و می بایست شارژدهی بین ۴ الی ۹ ساعت با توجه به ظرفیتشان داشته باشند.
- اگر بتوانید خودتان سیستم عامل روی لپتاپ نصب کنید (یا از دیگران بخواهید این کار را انجام دهند) مبلغ قابل توجهی در میزان مبلغ نهایی لپتاپ صرفه جویی می کنید. لپتاپ با سیستم عامل اصل، هزینه نسبتا بالایی را گردن شما خواهد انداخت.
لپتاپ های پیشنهادی سیگاتک
با توجه به موارد بالا، شما می توانید به راحتی با توجه به نیاز و خواسته خود، لپتاپ مورد نظرتان را انتخاب کنید. ما در این قسمت ویژگی لپتاپ هایی بین ۴ الی ۱۰ میلیون تومان را خدمت شما معرفی کردیم زیرا اکثر خرید ها در این رنج بوده و خرید های بیش تر از این مقدار، نیازمند توجه و دقت به مطالب بیشتری است.
در انتها چند پیشنهاد از وبسایت دیجی کالا جهت مشاهده مشخصات فنی لپتاپ ها به شما معرفی می نماییم تا بیشتر به جزییات موارد گفته شده پی ببرید.
قسمت اول) لپتاپ جهت استفاده سبک و روزمره
قسمت دوم) لپتاپ جهت استفاده نیمه سنگین
قسمت سوم) لپتاپ جهت استفاده سنگین
- لپ تاپ لنوو IdeaPad 15 Gaming L340-AM
- لپ تاپ ایسوس TUF FX505GT-B
- لپ تاپ لنوو Legion 5-FF
- لپ تاپ ایسر Aspire7 A715-75G-766D
اگر درباره این مطلب نظری دارید یا علاقه مندید تجربه خود از خرید لپتاپ را بنویسید، در قسمت کامنت های این پست منتظر شما هستیم.
با سیگاتک مغزتو پرکن.